Alex Matei, cel mai rapid înotător al naționalei, e într-o cursă continuă pentru victorii și pentru fetița sa
În delegația României prezentă la Londra se află și câțiva componenți care pentru aproximativ o săptămână vor auzi „Baftă, tati!” sau „Să aduci medalia, mami!” doar în receptorul telefonului. Iar extrema naționalei de polo, Alex Matei (32 de ani) e un caz emblematic pentru grupul de sportivi ajunși la maturitatea care-i obligă să penduleze între sesiunile de antrenament și sfaturile acordate pe glasul părintelui aflat mereu pe fugă prin fața ghiozdanului cu desene animate.
Cel mai rapid jucător al primei reprezentative are o poveste olimpică emoționantă. De fiecare dată când imnul național îi susură în auz, privirea-i fuge panoramic prin tribune. Fixează ochii ficei sale, Alexia (8 ani), iar podul palmei și-l duce la inimă. Micuța îi transmite un bazin de energie care-l face să intoneze „Deșteaptă-te române” la volum de subwoofer, iar imaginea face cât o mie de cuvinte.
„Mă doare când îl lovește un adversar” De obicei stau undeva pe rândurile din mijlocul tribunei pentru a vedea tot. Stau cu pumnii strânși, dar nu țip. După ce marchează tati, îmi spun în gând bine că a dat gol sau după ce câștigă un sprint de posesie mă ridic în picioare și îl aplud! Cel mai mult mă doare atunci când îl lovește un adversar. A fost o greșeală, n-o fi dat intenționat, îmi zic în minte!”, spune Alexia, elevă în clasa a 3-a a Colegiului Național „Emil Racoviță”. Fetița îi hrănește moralul părintelui său și a devenit o parte a echipei naționale în ultima perioadă. A învățat aruncările, strategiile din defensivă, iar acțiunile tatălui său îi ridică pulsul la 120.
„În străinătate a fost doar în Barcelona, când am avut meciuri cu echipa de club, Dinamo. Mi-aș fi dorit să fi ajuns și în Londra, dar ar fi fost foarte greu și pentru mine și pentru ea și soția mea, Anelise. În ultima perioadă a venit constant la meciuri, dar a stat și cu mine în cantonament și țin să-i mulțumesc lui Coco (n.r. – selecționerul Istvan Kovacs) pentru ca m-a înțeles”, spune dinamovistul. Matei e un zdrahon de peste 1,90 m, un tip pe care-l blochează doar îmbrățișările Alexiei. „Ea face parte practic din familia naționalei, s-a lipit de colegii mei și e plăcută de toată lumea. Să știți că o iau și că îmi place, dar și de nevoie pentru că, de multe ori, soția mea nu poate sta cu ea. Au fost cazuri când am luat-o cu mine în cantonament la Izvorani, apoi am plecat s-o duc la școală și s-o iau de la ore. Merită orice pentru fata mea și pentru visul olimpic”, concluzionează Alex Matei, care și-a primit porția de motivație înaintea plecării de azi către Londra.
România face parte din grupa preliminară B, alături de Marea Britanie, SUA, Ungaria, Muntenegru și Serbia, adversari pe care îi va înfrunta în această ordine la Jocurile Olimpice
Cum anticipează meciul de debut cu Marea Britanie România debutează în grupa de foc a JO (n.r. grupa preliminară B) pe 29 iulie, de la ora 20:20, contra echipei Marii Britanii, o formație pe care pare să o avem la degetul mic la prima vedere. „E foarte greu, nici cu două victorii în grupă nu ești practic calificat, pentru că una dintre învinsele tale poate câștiga un meci cu o altă națiune și calculele se complică. Marea Britanie am scufundat-o mereu, dar ținând cont că vor fi încurajați de vreo 4.500 de suporteri, tind să cred că meciul nu va fi o floare la ureche pentru noi”, a punctat Alex Matei.
Știri olimpice
Polo Speranțe mari La conferința de presă de ieri organizată de FR de Polo, Cosmin Radu & Co au declarat că își pun speranțe mari în această participare la JO, unde naționala și-a propus să treacă de faza grupelor. Singura problemă a antrenorului Istvan Kovacs a fost programul de pregătire, îngreunat de faptul că România s-a calificat printre ultimele echipe pentru Londra. (Adrian ALBU)
PREZENȚĂ‚ Sosesc șefii de state și guverne 120 de șefi de stat și de guvern vor asista la ceremonia de deschidere a JO, programată vineri, de la ora 23:00. Cancelarul german Angela Merkel, Michelle Obama, soția președintelui SUA, premierul rus Dmitri Medvedev, premierul japonez Yoshihiko Noda, dar și prim-ministrul Victor Ponta sunt printre personalitățile așteptate la Londra.
PREȚURI Medalia de aur costă 583 de euro Fiecare medalie de aur cu care vor fi recompensați câștigătorii probelor olimpice valorează 583 de euro, iar în compoziția acesteia nu intră decât 1,34% aur pur. Celelalte metale care alcătuiesc medalia sunt argintul (92,5%) și bronzul (6,16%). Ultimele medalii de aur pur au fost oferite la Jocurile Olimpice din 1912 de la Stockholm.
ARMATĂ‚ 1.200 de militari, chemați la Londra Guvernul de la Londra a anunțat ieri că va suplimenta numărul militarilor aflați în Londra pe timpul Jocurilor Olimpice cu circa 1.200, urmând ca aceștia să asigure desfășurarea în condiții de securitate a competiției. Decizia guvernului britanic vine în urma incapacițății firmei de securitate G4S de a recruta un număr suficient de persoane pentru competiția londoneză.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER